Rabarberplaatcake

Rabarberplaatcake

Een aantal jaren geleden kwam collega Leonie op kantoor met een zelfgebakken rabarberplaatcake. Echt het spreekwoordelijke engeltje wat op je tong piest. De zure rabarber in combinatie met de zachte zoete cake was zalig. Er is weer volop rabarber dus we kunnen los gaan.

Ingrediënten:

  • 200 gr. roomboter, op kamertemperatuur
  • 225 gr. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 stuks eieren
  • 50 ml karnemelk
  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 400 gr. rabarber
  • poedersuiker

Materialen:

  • Bakpapier, bakplaat. Knip een stuk bakpapier af van 40 cm. Vouw het papier rondom 2 keer op 3 cm van de rand om, zodat je een dubbeldik wandje van 3 cm hoog hebt en zet de hoeken vast met paperclips. Leg de vorm op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 160 ..klik op de foto of titel om verder te lezen
Tzatziki

Tzatziki

Nodig:

2 Komkommers
Zout en peper
4-6 tenen knoflook (naar smaak)
Olijfolie
Peterselie
1 Liter Griekse yoghurt (geen Turkse want die is te mager)

Bereiding:

Schil de komkommers, haal de zaadlijsten er uit en rasp ze.
Doe de geraspte komkommer in een zeef met flink zout er op en laat dit in de koelkast enkele uren uitlekken.

Schil de knoflook. Maak deze fijn met hakmolen of knoflookpers en doe er een scheut olijfolie bij.
Snij wat peterselie fijn (naar smaak).
Stort de yoghurt in een kom en voeg er ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Citroentaart

Citroentaart

Lage taartvorm 28 cm (met losse bodem is het gemakkelijkst)
Deegroller
Blindbakvulling (bijvoorbeeld droge bonen of macaroni)

Zanddeeg:
170 gram bloem
40 gram poedersuiker
½ zakje vanillesuiker
5 gram zout
115 gram boter of margarine
1 ei

Meng bloem, poedersuiker, vanillesuiker en zout door elkaar.
Maak er een kuiltje in en leg daar de kleingesneden boter in en het ei.
Meng alles snel door elkaar. Niet teveel kneden.
Leg de deegbal in folie of in een plastic zakje minstens een half uur te rusten in de ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Pesto van Rucola

Pesto van Rucola

Lust je geen pesto van basilicum? Dan hier een mildere variant zodat je toch kunt genieten van een heerlijke pasta verde (of een ander gerecht met pesto).

100 gram rucolasla
100 gram pijnboompitten
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 ml olijfolie (meer indien nodig)
3 tenen knoflook
Wat zout of zeezout

Rooster de pijnboompitjes licht en doe alle ingrediënten in een hoge beker.
Met de staafmixer pureren tot alle fijn is.
Indien nodig nog wat extra olie of zout toevoegen.

Tip: Als je het in een ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Oliebollen

Oliebollen

Sinterklaas is weer naar Spanje vertrokken dus…Oliebollentijd.
Vroeger was oliebollen bakken iets wat door mijn pa werd gedaan maar toen hij 6 jaar geleden overleed moest ik het plotseling zelf doen. Ik wilde perse de traditie in eer houden maar eerlijk gezegd bakte ik er, letterlijk, niks van.

Vorig jaar kreeg ik een recept onder ogen van Gerrit Jan Groothedde. Hij schrijft als eetschrijver op zijn blog “Eetschrijven” als culinair journalist.

Toen ik eenmaal het beslag gemaakt had begon het ..klik op de foto of titel om verder te lezen

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie