Eierballen

Eierballen

Ragout maken is echt een kwestie van gevoel. Een roux reageert niet altijd op dezelfde manier.
Dat hangt van meerdere dingen af.
De hoeveelheid vocht is daarom ook een indicatie. Het is even zoeken soms.

Ragout:
90 gram boter
120 gram bloem
1 à 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Kerrie (flinke theelepel)
Nootmuskaat (half theelepeltje)
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
½ liter afgekoelde kippenbouillon

Laat de boter smelten en uitbruisen.
Doe er de specerijen in en laat die even zachtjes staan.
Doe de bloem erbij onder goed roeren. Laat de bal die nu onstaat een minuutje zachtjes garen onder goed roeren.
Met kleine beetjes tegelijk de bouillon toevoegen. Telkens goed erdoor roeren en warm laten worden.
Dit doe je net zo lang tot je een dikte hebt ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Rabarberplaatcake

Rabarberplaatcake

Een aantal jaren geleden kwam collega Leonie op kantoor met een zelfgebakken rabarberplaatcake. Echt het spreekwoordelijke engeltje wat op je tong piest. De zure rabarber in combinatie met de zachte zoete cake was zalig. Er is weer volop rabarber dus we kunnen los gaan.

Ingrediënten:

  • 200 gr. roomboter, op kamertemperatuur
  • 225 gr. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 stuks eieren
  • 50 ml karnemelk
  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 400 gr. rabarber
  • poedersuiker

Materialen:

  • Bakpapier ..klik op de foto of titel om verder te lezen
Pesto van Rucola

Pesto van Rucola

Lust je geen pesto van basilicum? Dan hier een mildere variant zodat je toch kunt genieten van een heerlijke pasta verde (of een ander gerecht met pesto).

100 gram rucolasla
100 gram pijnboompitten
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 ml olijfolie (meer indien nodig)
3 tenen knoflook
Wat zout of zeezout

Rooster de pijnboompitjes licht en doe alle ingrediënten in een hoge beker.
Met de staafmixer pureren tot alle fijn is.
Indien nodig nog wat extra olie of zout toevoegen.

Tip: Als je het in een ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Tzatziki

Tzatziki

Nodig:

2 Komkommers
Zout en peper
4-6 tenen knoflook (naar smaak)
Olijfolie
Peterselie
1 Liter Griekse yoghurt (geen Turkse want die is te mager)

Bereiding:

Schil de komkommers, haal de zaadlijsten er uit en rasp ze.
Doe de geraspte komkommer in een zeef met flink zout er op en laat dit in de koelkast enkele uren uitlekken.

Schil de knoflook. Maak deze fijn met hakmolen of knoflookpers en doe er een scheut olijfolie bij.
Snij wat peterselie fijn (naar smaak).
Stort de yoghurt in een kom en voeg er ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Citroentaart

Citroentaart

Lage taartvorm 28 cm (met losse bodem is het gemakkelijkst)
Deegroller
Blindbakvulling (bijvoorbeeld droge bonen of macaroni)

Zanddeeg:
170 gram bloem
40 gram poedersuiker
½ zakje vanillesuiker
5 gram zout
115 gram boter of margarine
1 ei

Meng bloem, poedersuiker, vanillesuiker en zout door elkaar.
Maak er een kuiltje in en leg daar de kleingesneden boter in en het ei.
Meng alles snel door elkaar. Niet teveel kneden.
Leg de deegbal in folie of in een plastic zakje minstens een half uur te rusten in de ..klik op de foto of titel om verder te lezen

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie