Citroentaart

Citroentaart

Lage taartvorm 28 cm (met losse bodem is het gemakkelijkst)
Deegroller
Blindbakvulling (bijvoorbeeld droge bonen of macaroni)

Zanddeeg:
170 gram bloem
40 gram poedersuiker
½ zakje vanillesuiker
5 gram zout
115 gram boter of margarine
1 ei

Meng bloem, poedersuiker, vanillesuiker en zout door elkaar.
Maak er een kuiltje in en leg daar de kleingesneden boter in en het ei.
Meng alles snel door elkaar. Niet teveel kneden.
Leg de deegbal in folie of in een plastic zakje minstens een half uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Heteluchtoven op 160 graden.

Beboter je bakvorm. Rol het deeg uit tot een lap. Rol de lap rond je deegrol en bekleed de bakvorm. Vergeet niet wat gaatjes te prikken in de bodem met een satéprikker of vork.
Leg een bakpapiertje op de bodem en doe hier de blindbakvulling op.

Bak dit 20 minuten.

Maak ondertussen de vulling.

Vulling:
4 eieren
1 eiwit
200 gram suiker
250 ml crème fraiche
250 ml citroensap (5 a 6 citroenen)

Klop de eieren met suiker tot een schuimig mengsel. Voeg de crème fraiche toe en daarna het citroensap. Laten staan tot het schuim weggetrokken is.

Haal de taartbodem uit de oven en temper de oven tot 140 graden. Heteluchtoven tot 120 graden. Verwijder de blindbakvulling en het papier. Verwijder eventueel restanten van schuim op de vulling en vul je bakvorm.

Dit alles moet minstens een uur in de oven. Na een uur kun je eventjes checken met het lemmet van een mes of het gaar is. Als je mes niet vol plakkerige vulling hangt is het goed. Mijn ervaring is dat het soms wel anderhalf uur moet bakken.

Om af te maken kun je er poedersuiker op strooien en even onder de gril zetten.

De taart is het lekkerste als ze een nachtje in de koelkast heeft doorgebracht.


Afdrukken   E-mailadres

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie