Copyright

Copyright

Gebruik jij wel eens foto’s en plaatjes op je blog? Lees dit dan alsjeblieft!

Afgelopen dinsdag ben ik mij helemaal te pletter geschrokken. Thuisgekomen kijk ik in mijn mailbox. Daar zie ik een mail met als onderwerp: Rectificatie copyrightinbreuk IN445830. Een bericht met drie bijlagen. Nou krijg ik veel phishingmails en spam en allerlei nepgedoe in mijn mailbox en eerlijk gezegd dacht ik dat dit er ook zo een was. Er zat namelijk een rekening bij van 238 euro en dat vond ik erg vreemd. Ik dacht dat kan toch niet. Gegeten heb ik niet veel meer. Ik moest dit eerst gaan uitzoeken. Een van de bijlagen bevatte een screenshot van mijn website. Een artikel van twee jaar geleden waarin ik een afbeelding uit Google had gebruikt. De afbeelding bleek van het ANP te zijn. Een van de bijlagen was ook een brief van het ANP. Twee jaar geleden was ik helemaal nog niet zo intensief bezig met fotograferen en heb ik ook totaal nergens bij stilgestaan. Tegenwoordig gebruik ik enkel nog afbeeldingen die bedoeld zijn als deelplaatje of mijn eigen foto’s.

Enfin ik dus driftig aan het Googelen en zo kwam ik erachter dat Permission Machine een Belgisch bedrijf is dat zich toelegt op het speuren naar onrechtmatig gebruik van afbeeldingen. Dat is natuurlijk tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk want als je met je rechtermuisknop op een foto klikt kun je op Google naar de afbeelding zoeken dus als iemand die gebruikt heeft zie je dat snel genoeg. Hun vordering was helemaal legaal en, eerlijk is eerlijk, ook helemaal terecht. De vordering was geen bekeuring of iets dergelijks maar als ik hem niet betaalde zou men een gerechtelijke procedure starten en die zou ik zeker verliezen. Het enige wat ik nog kon doen was heel nederig mijn excuses aanbieden en vragen of ze de vordering zouden willen seponeren.
Meteen al de andere dag hebben ze mijn vraag in behandeling genomen. Omdat ik verder geen commerciële activiteiten liet zien op mijn website is de vordering geannuleerd. Hier was ik zeer blij mee want 238 euro is veel geld voor een dergelijke domme actie.

De reden dat ik dit deel is dat ik op veel blogs foto’s zie voorbij komen die van internet geplukt zijn. Soms vermeldt de blogger de bron maar let op!!! Dit is niet voldoende. Je moet toestemming hebben van de eigenaar van de afbeelding om die te mogen gebruiken.

Ook het verwijderen van de afbeelding na het ontvangen van de brief heeft geen zin. Je hebt dan de overtreding al begaan.

Als je op Google een afbeelding open klikt staat er rechtsonder een waarschuwing dat de afbeelding auteursrechtelijk beschermd kan zijn. Naast deze melding staat: Hulp vragen. Als je daarop klikt kom je op een pagina die je vertelt waar je gratis te gebruiken afbeeldingen kunt vinden. Daar zijn namelijk speciale sites voor.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan dit verhaal en jullie niet hetzelfde overkomt dan mij want ik heb er toch serieus een nachtje van wakker gelegen.


Afdrukken   E-mailadres

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie