Vrijheid

Vrijheid

Vrijheid. Wat is dat?
 
Vandaag herdenken we onze oorlogsslachtoffers. De mensen die voor onze vrijheid hun leven hebben verloren. Ik moet weer denken aan een goede zeven jaar geleden, vlak voordat we trouwden. We waren voor een weekend in Limburg en we gingen het kerkhof bezoeken in Margraten. Een waterig zonnetje vergezelde ons.
Er hing een hele speciale stilte. Geen vogeltje leek te fluiten. Het was overdonderend stil.

 

Ik heb het ijskoud gehad daar. De hele tijd stonden mijn armen vol met kippenvel en ik kreeg tranen in mijn ogen. Al die mensen die daar begraven liggen die hebben voor ons gevochten. Jonge jongens die zo uit hun families waren gerukt om te gaan vechten. In een vreemd land. Ze hadden geen geavanceerde apparatuur om mee te werken maar slechts een geweer met misschien een bajonet.
Ze stierven daar. Voor ons. Ik was bijzonder onder de indruk van die plek en ik denk er nog vaak aan terug.

 

Met speciale dagen zoals nu, nu er stilgestaan wordt bij de slachtoffers. En morgen, als we onze vrijheid vieren. Ook eerder deze week toen een veroordeelde gevangene vervroegd in vrijheid werd gesteld dacht ik eraan. Dan laaien er weer discussies op over doodstraf en levenslang. Als je iemand zijn leven afneemt dat krijg je daarvoor de straf die bij wet geregeld is. Ook die vervroegde vrijlating is bij wet geregeld. Ik hoor en lees wilde kreten. Oog om oog, tand om tand en kwaad met kwaad vergelden en meer van die dingen maar… Daar heb je toch niks aan? Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet. Dat hij dat wel gedaan heeft daar is hij volgens de wet voor gestraft en daar moet hij zijn hele verdere leven mee rond lopen.

Afdrukken   E-mailadres

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie